Biografie

Johanna

Johanna F. H. Hoogenraad is een klassiek geschoold kunstenaar uit Amsterdam.

Haar leraar tekenen op de middelbare school, Arie Vermeer, een gevestigd kunstenaar in die tijd, raadde haar aan om na het eindexamen naar de kunstacademie te gaan. Dat was een geweldige stimulans, want in haar kindertijd deed ze niets liever dan tekenen. Bovendien kon ze zo, het artistiek talent van zowel vaders- als moederszijde aanboren.

Johanna heeft les gehad van grote kunstenaars en beroemde (typo)grafici, zoals o.a. Piet Klaasse, Herman Gordijn, Melle, Charles Jongejans, Tom de HeusGerard Unger en Piet Zimmerman.

Aanvankelijk startte Johanna in 1972 haar loopbaan als kunstenaar met art classes, model en portret, in USA, waar ze 8 maanden woonde. 

Terug in Amsterdam werd ze, op basis van haar werk toegelaten tot de Gerrit Rietveld Academie, en voltooide de 5-jarige vakopleiding vrije grafiek/grafisch ontwerpen. Tijdens deze studie ontstond binnen die richting, een nieuwe afstudeerrichting: Audio Visuele Vormgeving. Daarin studeerde ze in 1978 af. Dit was ten tijde van de ontwikkeling van het nieuwe medium ‘Video’, o.l.v. Jos Houweling.

Ze focuste zich op beeld en geluid en maakte tekenfilms voor het bekende televisie programma: ‘Twee voor twaalf.  

Haar afstudeerproject bestond uit een gestuurde slide show: een combinatie van fotografie, schilderkunst, Haiku poëzie en geluid.

Na de academietijd werkte Johanna als camera vrouw voor de Toonder Studios. Ze werkte o.a. voor Multifilm aan educatieve films, tekenfilms of een combinatie van life action- en tekenfilm. 

Haar grootste project was de tekenfilm van cartoonist Marten Toonder: “Als je begrijpt wat ik bedoel” met Ollie B. Bommel en Tom poes. Deze avondvullende tekenfilm met tekenaar Harry Geelen en productie Rob Houwer is in Nederland nooit geëvenaard.

www.vpro.nl/cinema/personen/persoon~86d1e1d1-62ca-3317-8cc9-f1835283c64d~anneke-hoogenraad~.html

www.imdb.com/title/tt0188404/fullcredits